Vier tips voor sporten in de kou

geplaatst in: Geen categorie | 0

Het is koud en nat buiten en dat heeft bij veel mensen invloed op hun motivatie om te sporten. Met de juiste voorbereiding is het echter heerlijk om je sportkleding aan te doen en naar buiten te gaan.

Met deze vier tips van onze sportfysiotherapeuten zorg je er voor dat buiten sporten ook in de kou leuk blijft.

1. Houd rekening met de trainingsintensiteit 

De trainingsintensiteit heeft veel invloed op het opwarmen en afkoelen van je lichaam tijdens trainingen.

Ga je bijvoorbeeld hardlopen in een duurtempo dan zijn de schommelingen in temperatuur niet erg groot. Desondanks kan het natuurlijk wel erg koud zijn! Heb je een intervaltraining in de planning, houd dan rekening met het feit dat je lichaam dan telkens opwarmt en weer afkoelt. 

Kies daarom bij bijvoorbeeld extreem koud weer voor een duurtraining in plaats van een intervaltraining.

2. Draag de juiste kleding 

Laagjes 

Draag meerdere lagen zodat je tijdens je training eventueel minder of meer kleding aan kunt doen en let op dat je niet te snel kleding uit doet. Zorg dat je eerst goed opgewarmd bent voordat je kleding uitdoet.

Draag handschoenen 

De handen en voeten koelen erg snel af wat kan leiden tot winterhanden en of –voeten. Bescherm je handen met handschoenen die goed aansluiten.  

Draag een muts 

Via het hoofd kan erg veel warmte ontsnappen. Draag een muts om de warmte vast te houden. Ook zijn er mutsen te verkrijgen die prettig zitten bij het dragen van een fietshelm. 

Materiaal Kleding 

Let op de eigenschappen van je sportkleding. Gebruik kleding dat transpiratie kan opnemen en afvoeren en tegelijkertijd warmte vast kan houden. Let bij regenachtig weer op dat het materiaal van de kleding waterafstotend is. Waterafstotende kleding is geen waterdichte kleding. Doordat regendruppels groter zijn dan transpiratie kan het vocht wel ontsnappen naar de buitenlucht.

3. Doe een goede warming-up en cooling down

Doe een goede warming-up omdat de spieren door de kou niet zo snel opwarmen. Zorg dat alle spiergroepen warm zijn en focus je als fietser bijvoorbeeld niet alleen op het opwarmen van de benen.  

Je zult merken dat je na een warming-up fijner kan sporten en je veel minder last krijgt van je spieren achteraf. Door daarnaast ook een cooling down te doen kan je helemaal zorgen dat je de volgende dag zonder spierpijn uit je bed stapt en geen spierblessures oploopt.

4. Drink voldoende

Je zou het misschien vergeten, maar ook als het koud is, is het belangrijk om goed te drinken. Ondanks de koude kun namelijk je erg veel vocht verliezen, met name als je je ook goed aankleedt. Zorg daarom dat je bij een training langer dan 45minuten hydrateert met water of een isotone sportdrank.