Wat zijn haptonomie en haptotherapie?

geplaatst in: Nieuws | 0

Haptonomie en haptotherapie, je hebt ongetwijfeld wel eens van deze therapieën gehoord. Maar om nu precies de betekenis te geven blijkt nog niet zo eenvoudig. In dit artikel beantwoorden we daarom twee vragen:

  • Wat is haptonomie?
  • Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een manier om in contact te komen met je gevoel en dus met je diepere zelf. Om de ware betekenis van haptonomie en deze leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven te begrijpen, zijn twee begrippen van belang: contact en gevoel.

Het eerste zintuig dat zich in een mens ontwikkelt is tastzin. Het is een zeer directe vorm van contact met je gevoel. Wanneer je nog maar net geboren bent, begin je al met het uitwisselen van gevoelens. Dankzij de tastzin ben je in staat om contact te maken met anderen. Deze eerste aanrakingen, bijvoorbeeld tijdens het voeden, wassen of wanneer je ouders je vasthouden, worden door je lichaam geregistreerd. Naarmate je ouder wordt, slaat je lichaam steeds meer gevoelservaringen op.

Je lichaam beschikt, met andere woorden, over een eigen geheugen van gevoelservaringen. Dat geheugen is van invloed op de manier waarop jij in contact treedt met anderen Dit gebeurt vaak onbewust en ook ‘wetmatigheden’ spelen hierin een rol. Je doet dingen omdat het zo van je verwacht wordt.

Het woord ‘haptonomie’ is dan ook een samenvoeging van de Griekse woorden ‘Hapsis’ en ‘Nomos’. Hapsis betekent gevoel of tast, Nomos betekent wet of norm.

Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?

Zowel de haptonoom als de haptotherapeut hebben hun basis in de leer die werd ontwikkeld door Frans Veldman. De vraag, wat het verschil is tussen haptonomie en haptotherapie, vindt zijn antwoord vooral in de opleiding die de behandelaar gedaan heeft.

De haptonoom is een specialist die op haptonomische basis werkt. Hij mag zich haptonoom noemen nadat hij een basisopleiding heeft gevolgd. De haptotherapeut daarentegen moet een post hbo-opleiding hebben afgerond. Hij is dan ook een officiële zorgverlener die is aangesloten bij de beroepsvereniging VVH. De vergoeding valt binnen de alternatieve zorg terwijl fysiotherapie op haptonomische basis vergoed wordt uit de aanvullende verzekering.

Bewust worden van je gevoel

De haptotherapeut stelt een diagnose en maakt op basis daarvan een behandelingsplan. Het doel van de therapie, waar zowel de aanraking als het gesprek onderdeel van zijn, is om iemand bewust te laten worden van zijn eigen lichamelijk gevoel.

Het moet ervoor zorgen dat denken en voelen weer in balans komen. Door te voelen ontstaat er een verbinding met jezelf, met de ander en de wereld om je heen. Is dit vermogen om te voelen niet goed ontwikkeld of geblokkeerd dan kan dit leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Met haptotherapie leer je onder andere hoe je kunt omgaan met pijn, stress, angst, depressie, burn-out en slaapstoornissen.

De haptonoom en de haptotherapeut helpen je, om je bewust te maken wat je werkelijk van binnen voelt, daar contact mee te maken en zo het contact naar binnen en buiten te verbeteren.