Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is ontstaan in Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

dry needling

Dry needling is echt iets anders dan acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, deze prikkelt kortdurend in de spier. Daarom werkt dry needling dus op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is het geen ‘energie’ behandeling.

Dry needling is een behandelmethode waarbij een gespecialiseerde fysiotherapeut door middel van een speciale techniek met naalden je spieren triggert. Dit zorgt ervoor dat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Het is gebaseerd op westers medische onderzoek en kennis. acupuntuur heeft zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Hierdoor veroorzaken deze ‘knopen’ niet alleen pijn in de spier, maar kunnen ook in de zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen en pijn zorgen.
Dit kan naar voren komen als:

 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

De meest bekende triggerpoints zitten in je schouder, nek, billen of rug. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints waar je last van hebt, kunnen mogelijk ontstaan door:

 • Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
 • Chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
 • ‘Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën.
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van een naaldje voelt u bijna niet. De spier kan zich even kort aanspannen wat een kramp gevoel geeft. Meteen hierna ontspant de spier zich en kunt u meestal direct gemakkelijker bewegen. Een gevolg kan wel zijn dat het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en stijf aanvoelt. Dit is meestal van korte duur.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren.

Bij nader onderzoek van de spieren, die mogelijk uw pijn veroorzaken, vind de fysiotherapeut de tripperpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Dry needling is een onderdeel van de normale fysiotherapeutische behandeling.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints: via het gericht aanprikken met een naaldje ontspannen de spieren..

Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Bij het aanprikken van het juiste triggerpoint spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ of stijf gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.