Ben je op zoek naar manuele therapie in geldrop en omgeving? Dan bent u bij Fysio Braakhuizen aan het juiste adres. Wij hebben gespecialiseerde Manueel Therapeuten, ook wel krakers genoemd, in huis die u kunnen helpen bij uw klachten.

Wat doet een manueel therapeut?

De manueel therapeut is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en gewrichten in de armen en/of benen. Manuele Therapie is in de volksmond ook wel bekend als ‘kraken. Hoe gaat een manueel therapeut (kraker) te werk?

In een eerste gesprek zal de manueel therapeut vragen stellen over uw klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.

Ook tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

Bij welke klachten helpt manuele therapie?

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden van klachten die verholpen kunnen worden met kraken:

  • Hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.