Op zoek naar een fysiotherapeut die kan helpen bij klachten door Multiple Sclerose (MS)? Bij Fysio Braakhuizen hebben we gespecialiseerde therapeuten in dienst die je kunnen begeleiden als je lijdt aan MS.

Wat is MS?

Multiple sclerose, oftewel MS, is een chronische aandoening die ontstaat in het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel wordt gevormd door de hersenen, het ruggenmerg en ook de oogzenuwen.

MS gaat helaas nooit meer over. Het is daarom belangrijk dat iemand met MS zelf leert wat deze ziekte inhoudt, wat de mogelijke gevolgen zijn, hoe klachten en symptomen te verlichten zijn. Dit alles kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Regelmatig bewegen kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. Fysiotherapie en oefentherapie streven naar het optimaliseren van de functies van het houdings- en bewegingsapparaat, zodat de cliënt zolang mogelijk zelfstandig kan functioneren. De fysiotherapeut of oefentherapeut kan helpen als bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van het dagelijks bewegen.

Wat doet een fysio om je te helpen bij MS?

 Fysiotherapeuten kunnen je helpen met het bewegen, wat bepaalde klachten die optreden bij MS zou moeten verminderen.

Beweeg je wel op de juiste manier, hoe kun je spierstijfheid tegen gaan en wat doe je wanneer je merkt dat je spieren zwakker worden of continu pijn doen? Het zijn vragen die onze therapeut voor je kan beantwoorden.

Je fysiotherapeut kan samen met jou de houdings- en bewegingsmogelijkheden onderzoeken. Hierbij kun je denken aan lopen, staan, balans, je conditie, spierkracht, coördinatie, het gevoel in je ledematen enzovoorts.  

Een therapeut zal daarnaast samen met jou bekijken hoe je het beste je energie over een dag kan verdelen en daarmee zoveel mogelijk uit je dag en lichaam kunt halen. Dit zorgt ervoor dat je zelf zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven functioneren met deze vervelende aandoening.

Problemen waarbij een therapeut u kan helpen zijn:

  •      Stijfheid en spasticiteit
  •      Vermoeidheid beïnvloeden
  •      Spieren en gewrichten beweeglijk houden
  •      Balans optimaliseren
  •      Conditie en/of spierkracht opbouwen of onderhouden
  •      (Behouden van) een goede ademhaling
  •      Adviezen over hulpmiddelen welke kunnen worden ingezet bij bijv. lopen
  •      Instrueren van de mantelzorger