Komt een man bij de manueel therapeut…

geplaatst in: Cases, Geen categorie | 0

Een man van middelbare leeftijd heeft al sinds 3 jaar pijnklachten aan de achillespees. Het gaat met ups en downs, maar hij kan hierdoor zijn favoriete sport tennis niet meer uitoefenen. Hij is in die periode regelmatig behandeld met massage, taping en oefentherapie, maar nog zonder het gewenste effect op langere termijn. Op dit moment doet hij alleen rekoefeningen op de trap.

Hij meldt zich bij de manueel therapeut omdat hij weer een verergering heeft van klachten. Na uitvoerig onderzoek blijkt er sprake van een blokkering in de enkel en er is sprake van te weinig kracht in de heupspieren en de kuit.

Voordat er behandeling wordt ingezet wordt er eerst een echo gemaakt van de achillespees. Hieruit blijkt dat er sprake is van neovascularisatie.  Dit houdt in dat er in de pees vorming plaatsvindt van nieuwe bloedvaatjes. Wanneer deze op rek gebracht worden kan dit pijn veroorzaken.

Het advies aan deze man luidt dan ook om direct te stoppen met de rekoefening op de trap.

Door middel van manuele technieken wordt de gehele keten los gemaakt, van rug tot en met de voet, waarna gestart wordt met krachttraining van de heupspieren en de kuit.

Na 4 maanden ervaart meneer nog minimale pijnklachten aan de achillespees en kan hij weer tennissen. Maar dit belemmert hem niet meer in bewegen en hij heeft weer plezier in het spelletje!